Home » Blog » Onze afspraak

Onze afspraak

Praktijk-Sensitive-Onze-Afspraak

Je kunt een afspraak maken op deze bank.

Ziet het er uitnodigend uit vanaf je beeldscherm? Nee

Ziet het er warm uit? Nee

Het is een foto van een bank gemaakt in het bos tijdens een mistige ochtend wandeling

Een afspraak maken om iemand te zien of te spreken is voor ons als Nederlanders heel normaal. Je spreekt een tijd en een plaats af; je komt bij elkaar en je hebt het ergens over; je gaat wat dieper op de zaken van het leven in of je hebt het over wat losse items.

In de warmere landen is een afspraak wel een afspraak maar zijn tijd en plaats minder belangrijk. De afspraken lopen daar anders omdat het gevoel van tijd anders is. de vrienden komen wel een keer als ze klaar zijn met eten, gedaan hebben wat ze willen doen ect. Als Nederlander is het vervelend als dit gebeurt want je moet alle controle over de tijd loslaten…

Als ik op bovenstaande tekst door filosofeer, dan ga ik even een stukje de diepte in. Cultureel wordt het dus bepaald of tijd en plaats belangrijk zijn voor een afspraak. Als ik nu eens kijk naar de afspraken die niet in dit leven gemaakt zijn maar die je in een vorig leven met elkaar gemaakt hebt? Haak je dan af of vind je het leuk om verder te lezen?

Wat ik leer van de ontmoetingen met de mensen die ik heb, is dat ze me een positief of een negatief gevoel kunnen geven. Bij de ene mens voel ik me prettig en de ander vermijd ik liever. Nu kan ik zeggen: het gevoel wat ik krijg wordt door de ander veroorzaakt; ik kan ook naar mezelf kijken; wat heb ik van deze mens te leren; wat wil hij of zij me vertellen ? wat wil ze me spiegelen ? welke afspraak hebben wij samen gemaakt in het leven voor dit leven?

Ik was laatst heel boos op een vriend van me. 4 maanden was ik boos en gekwetst en hoorde ik mezelf zeggen: “ je komt niet meer bij me binnen, zo ga je niet met me om !! ik vond op een gegeven moment mijn eigen reactie net de reactie van een kind. Toen pas kon ik de koppeling maken met een situatie die pijn veroorzaakte die ik als kind ervaren heb. Ik had toen het gevoel dat mijn gevoels leven totaal aan diggelen lag; nu had ik dat weer. Door de oude en de nieuwe situatie aan elkaar te koppelen kon ik de pijn eraf halen. De oude situatie werd geheeld door de gevoelsherkenning op de nieuwe situatie. Ik kan weer verder.

Ik ben mijn vriend dankbaar dat hij voor dit leven de afspraak met mij heeft gemaakt om, onwetend vanaf zijn kant, mij zoveel pijn te geven dat ik een oud stuk kan herstellen en dan mij pad verder kan bewandelen zoals het de bedoeling is.

 

Comments are closed.