Home » Blog » De Winter

De Winter

Praktijk-Sensitive-De-Winter

Hilversumse Heide in de winter….

Elke dag kom ik er en altijd is er weer wat anders te zien of te fotograferen. Ik voel me een rijk mens dat ik hier mag zijn en er van mag genieten.

 

 

Krakende witte sneeuw onder mijn voeten en een strak blauwe hemel. Na al die natte, grijze regen dagen een ware opluchting. Een drupneus en rode wangen van de koude ipv een natte arm met een paraplu.

De winter heeft de eigenschap dat ze tijd en omgeving kan verstillen. Alle kleuren zijn weg, de bladeren zijn van de bomen, de takken zijn kaal, de grond is bevroren en er heerst rust… er hoeft even helemaal niets. Dit is de periode waarin een boom of een plant zich naar binnen trekt met de sapstroom. Het lijkt of er niets gebeurt maar dat klopt niet…er gebeurt heel veel maar niet vanuit de zichtbare actie…

Volg het ritme van de winter en verstil. Kijk bij jezelf naar binnen met meditatie, kijk wat je echt nodig hebt en maak je hoofd leeg; laat ideeën en plannen even los (die komen in het voorjaar wel weer naar buiten) Je moet kracht opbouwen in stilte (yin,volgens de chinezen) om daarna met een actie weer naar buiten te komen (yang) . Yin en yang horen bij elkaar en als je in balans wilt zijn en blijven is het heel belangrijk rust en actie met elkaar af te wisselen normaal gesproken in balans te zijn. Door de drukte in het werk, de snelheid van leven, genotsmiddelen, social media is er meer yang dan yin; hierdoor ontstaat depressie, overspannenheid , burnt out, uitholling; noem maar op… alleen omdat we vergeten een rustperiode in te bouwen in de tijd dat de natuur dat ook doet.

Hoe moet dat dan zul je je afvragen? Ik geef een paar kleine tips

  • kortere dagen ? maak lange nachten; sta wel op een normaal tijdstip op
  • eet niet te zwaar en probeer de alcohol / genotsmiddelen te verminderen
  • trek je als het lukt een beetje terug in je huis.. Niet teveel willen en buitenshuis plannen; boek lezen, rommelen; computer en TV even een avond niet gebruiken
  • creëer rust; probeer te mediteren (zie blog over meditatie)
  • ga wandelen en voel bewust je voeten; als je die voelt zit je namelijk niet in je (te volle) hoofd

 

Comments are closed.