Home » Blog » Het verhaal van de twee monniken

Het verhaal van de twee monniken

Praktijk-Sensitive-Verhaal-van-twee-monniken

De wijze les van de oude en de jonge Boeddhistische monnik

Een oude en een jonge monnik kwamen langs een rustig stromende rivier. De stroom was niet breed en ook niet diep. Ze stonden net op het punt om naar de overkant te waden, toen een mooie, jonge vrouw naar hun toekwam. Ze droeg prachtige kleren, wuifde zich zachtjes koelte toe met haar waaier en keek de 2 monniken met grote, donkere ogen verleidelijk aan.

‘O, lieve monniken’, zei ze ‘ het water is zo koud en de stroming zo snel. Als mijn kimono nat wordt dan kreukt de zijde. Zou een van jullie mij niet naar de andere oever willen dragen? En daarbij gaf ze de jonge monnik een knipoog.

De jonge monnik vond het gedrag van de vrouw maar niets. Zo’n verwende, rijke, dame. Hij vond dat de vrouw een lesje geleerd moest worden. Bovendien, monniken mochten geen contact hebben met vrouwen. Dus hij draaide zich om, deed net of ze niet bestond en liep de rivier in. Maar de oude monnik knikte vriendelijk, liet de jonge vrouw op zijn rug klimmen en droeg haar zo naar de andere oever. De vrouw liet zich van de rug van de oude monnik glijden en bedankte hem.

In stilte gingen de monniken verder. Maar de jonge monnik was van binnen woedend. Hij vond dat zijn metgezel verkeerd had gedaan door in te gaan op de mooie praatjes van de jonge vrouw. En het ergste wat dat de oude monnik haar had aan geraakt. In zijn hoofd was hij aan het razen en tieren tegen de oude monnik, terwijl ze over de heuvels en de velden liepen. Uiteindelijk hield hij het niet langer vol om zijn mond te houden. hij begon tegen de oude monnik te schelden, dat hij de vrouw niet had mogen aanraken en niet over de rivier had mogen dragen. Zo boos werd hij, dat zijn gezicht rood aanliep.

‘O, jee’ , zei de oude monnik. ‘ja, het is waar, ik heb die vrouw over de over de rivier gedragen, maar ik heb haar een uur geleden al van mijn rug laten glijden. Ben jij haar in gedachten nog steeds aan het dragen?’ De oude monnik haalde glimlachend zijn schouders op. ‘Wat vervelend voor je’

Bron: Mondeling overgeleverd. Uit het boek overgenomen :Boedistische verhalen opgeschreven door S. Chodzin en A. Kohn.

Comments are closed.